Banksy

Banksy (UK, ca 1974) har en bakgrund inom gatukonst men producerar även verk från sin studio. Trots sin internationella berömmelse, har han lyckats bibehålla en anonym identitet. Man kan säga att anonymiteten är en av Banksy röda trådar, och man kan tolka det som ett ställningstagande mot kändiskulten. En annan röd tråd är Banksys ständiga kritik av konstetablissemanget, som bl a yttrar sig i målningar som “Morons”,  men även i diverse bustrick som strimlandet av en “Girl with Balloon” på Sothebys i oktober 2018.

Vår upplevelse av vad Banksy är, beror mycket på den berättelse vi skapar i vårt inre. För många är Banksy bara en gatukonstnär, för andra är han en genialisk olje- och akrylmålare, för andra är han en briljant organisatör av enorma konstutställningar som Barely Legal, Dismaland eller Walled Off Hotel.

Banksys konstnärliga och politiska risktagande har ingen motsvarighet i konstvärlden. Risktagandet tillsammans med samtidigheten och kvaliteten på hans enorma produktion under en 25 år lång karriär, är kanske grunden till att Banksy anses vara en av vår tids största konstnärer.

Prints, eller seriegrafier som vi brukar säga i Sverige, har varit en central del av Banksys konstnärsskap. Tanken bakom seriegrafier är naturligtvis att göra konsten tillgänglig för en bredare publik. Banksy har gett ut ett 50-tal motiv som seriegrafier. Den första utgåvan kom 2002 och den senaste 2010. Om man räknar alla färgvarianter så kan man uppskatta att det finns ca 120 olika seriegrafier på marknaden i ganska små upplagor. Banksy’s certifieringssystem är vattentätt och sköts av hans eget bolag Pest Control Office.

Verk av Banksy

Toxic Mary, unsigned

Pris på begäran

Trolleys (Colour)

Pris på begäran

Napalm – Can’t beat that feeling

SEK 190.000

Stop and Search

Pris på begäran

Morons (Sepia)

Pris på begäran

Flying Copper

Pris på begäran

Applause

Pris på begäran

Laugh now

Pris på begäran

The key to making great art

Pris på begäran

Boy with Spade

Pris på begäran

Toxic Mary

Pris på begäran